Szukaj

Bułeczka drożdżowa - zrób ją w domu!

Anna, 24 październik 2018
Bułeczka drożdżowa - zrób ją w domu!

PRZEPIS NA PUSZYSTĄ BUŁECZKĘ DROŻDŻOWĄ


Składniki:

  • 200 ml mleka (1 szklanka)
  • 100 ml oleju (pół szklanki)
  • 200 ml wody (1 szklanka)
  • 10 gr cukru (1 łyżka stołowa)
  • 42 gr świeżych drozdzy
  • ok. 500 gr mąki 

Na wierzch:

  • Żółtko
  • Czarnuszka

Przygotowanie:

  1. Do 42 gr świeżych drożdży dodaj 200 ml mleka i 10 gr cukru i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i drożdży.
  2. Do głębokiej miski wsyp mąkę. Ja dodałam 500 gr (5 szklanek), ale ta ilość może się zmieniać. Ważne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  3. Dodaj wcześniej przygotowane drożdże. 
  4. Dodaj 100 ml oleju, 9 gr soli i 200 ml wody.
  5. Ugnieć porządnie ciasto.
  6. Odstaw ugniecione ciasto na godzinę (w temperaturze pokojowej). 
  7. Wyrośnięte ciasto ugnieć ponownie i podziel na małe kawałki i uformuj je w kilkucentymetrowe wałki. 
  8. Połącz dwie końcówki jednego wałka, tak aby stworzyć okrąg. 
  9. Posmaruj żółtkiem i posyp czarnuszką
  10. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 175°C.

    Ayna Blog - blog, na którym chcemy się dzielić własnym doświadczeniem, pomysłami i wiedzą, chcemy Was inspirować i być przez Was inspirowani.

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów

    Cena zestawu: %bundleSum%
    Anuluj